Po rokoch konečne prišla zmena. Nemocnice začítajú posielať do zdravotných poisťovní prvé údaje o čakaní svojich pacientov podľa nových pravidiel.

Čakacie lehoty sa po novom sledujú v približne 600 medicínskych službách z celkového počtu 1900. Takže približne jedna tretina všetkých medicínskych služieb sa eviduje v čakacích listinách. Zároveň platí, že ak pacient bude čakať dlhšie, ako mu garantuje zákon, bude mať nárok na úhradu hospitalizácie v zahraničí.

O tom, prečo na skrátenie čakania pacientov nebude stačiť len to, že ho budeme merať, som diskutoval v podcaste portálu Ozdravme spolu s ďalšími hosťami. 

Merať nestačí

Ak chceme vedieť, či budeme na operácie čakať kratšie, musíme najskôr vedieť, aké sú aktuálne čakacie lehoty. Na to si však ešte budeme musieť počkať.

Zhruba takto o rok budeme vedieť, koľko pacientov máme na čakacích listinách a ako dlho čakajú. Rozdielne to, samozrejme, bude v jednotlivých nemocniciach, a iný čas čakania sa bude týkať operácie chrbtice a iný operácie žlčníka.

Keď budeme tieto čísla poznať, potom sa môžeme na Slovensku zamyslieť nad tým, či s tým chceme niečo urobiť alebo či nám takýto stav vyhovuje.

Ak sa rozhodneme, že čakanie treba skrátiť, nebude stačiť len to, že to dáme do zákona. Bude potrebné zvýšiť kapacity nemocníc, aby mohli operovať viac.

To bude chcieť viac personálu, možno nové operačné sály alebo jednoducho len vyššie platby z poisťovní. Hoci hovoríme o zdravotníctve, aj tu, žiaľ, platí, že peniaze sú „až na prvom mieste“.

A najväčší vplyv na to, koľko peňazí v zdravotníctve bude, má štát. Zároveň platí aj to, že hoci povinnosť zabezpečiť kratšie čakanie je na pleciach zdravotných poisťovní, tie to nebudú schopné urobiť bez nemocníc a dostatočných zdrojov.

Trvá to už dlho

Zákon schválil parlament v roku 2021. Netrvá to príliš dlho? Takéto otázky zaznievajú od laikov, no ja tvrdím, že nie.

Hoci niektorí politici nám nasľubovali hory-doly, faktom je, že aj v oveľa vyspelejších zdravotných systémoch, ako napr. v Holandsku či vo Švajčiarsku, trvala reforma lôžkovej starostlivosti päť rokov a viac. Zákon totiž nestačí.

Na to, aby všetci vedeli, čo majú robiť, bolo potrebné odborné usmernenie, ktoré sa veľmi intenzívne pripravovalo v roku 2022. Potom sa však legislatíva zmenila a bolo potrebné prepracovať aj odborné usmernenie.

Tým sa to stále nekončí. Novinku si musia naštudovať všetci zainteresovaní a hlavne ju pretaviť do svojich procesov a informačných systémov. Nielen nemocnice, ale aj ambulancie, operačné strediská záchrannej zdravotnej služby, pohotovosti, urgentné príjmy.  A to vôbec nie je jednoduché. V ideálnom prípade na to treba jeden rok.

Fakt, že k dnešnému dňu vykázala aspoň jednu hospitalizáciu podľa nových pravidiel polovica nemocníc, považujem za úspech.

So zmenami pritom stále nie sme na konci. Život si vyžiada postupné úpravy a my už dnes vieme, že bude potrebné niektoré ustanovenia upraviť.

Dnes sa napríklad vyžaduje, aby pacient osobne podpísal súhlas so zaradením na čakaciu listinu. Aby sme pre jeden formálny podpis volali pacienta do nemocnice, nedáva žiadny zmysel. Podobných nuansí bude isto viac.

Nové čakacie lehoty sú veľkým prínosom pre naše zdravotníctvo. Pacient bude vedieť, na čo má nárok, a my budeme vedieť, čo naše zdravotníctvo dokáže a ako zvýšiť jeho kvalitu.

Zavedenie do praxe však musí ísť ruka v ruke s reálnymi očakávaniami. Preto si ani nemyslím, že takto o rok uvidíme davy pacientov v zahraničných nemocniciach, ktorých tie slovenské nedokázali zoperovať včas. Ak by to tak bolo, bude to zlyhanie celého zdravotníckeho systému.