Waaaau! Na jazyk sa tisne otázka: Takto namakaný máme na Slovensku systém elektronického zapisovania laboratórnych vyšetrení pacientov? Figu borovú.

Napriek množstvu sľubov, preložených a schválených stratégií štátny eLAB  funguje len ako odkaz na web ezdravotnictvo.sk, nestačí. Chýba totiž to najdôležitejšie -  funkčná služba. Pritom fungovať mala už viac než rok.

Ide pritom o užitočný nástroj nielen pre lekárov a zdravotné poisťovne, ale najmä pre pacienta. Keby eLAB fungoval, lekári by získali prístup ku všetkým žiadankám na laboratórne vyšetrenia svojich pacientov aj k výsledkom tých, ktoré už majú za sebou. A pacienti by mnohé z nich nemuseli absolvovať duplicitne.

Presne ako sa píše na stránke NCZI: „eLAB, čiže elektronický zápis výsledku z laboratórneho vyšetrenia, prispieva (rozumej má prispievať)  k efektívnej a účelnej diagnostike pacienta. Umožňuje (rozumej má umožňovať) vytvorenie záznamu o výsledku z laboratórneho vyšetrenia. Lekárovi umožňuje (rozumej má umožňovať) vyhľadať výsledky pacienta“.

Prečo toľko „rozumej“?

Odpoveď je prostá. Lebo štátny eLAB napriek masívnym finančným a softvérovým investíciám a viacerým odkladom nefunguje. Má pekný web - a to je tak všetko.

Lekári stále čakajú na chvíľu, keď sa výsledky tzv. SVLZ vyšetrení, kam sa radia aj tie laboratórne, začnú zapisovať do národného zdravotníckeho informačného systému. Nedeje sa to, navyše aktuálne sú pozastavené všetky aktivity, ktoré by mohli veci posunúť dopredu.

Nemáme iné riešenie?

Ale máme a jeho autorom je toľko zatracovaný súkromný kapitál. Zdravotná poisťovňa Dôvera spustila koncom roka  2017 službu DôveraLab, čo nie je nič iné, než funkčná alternatíva štátneho nefunkčného riešenia.

Nebudem zneužívať tento priestor na „sebachválu“, koľko žiadaniek na laboratórne vyšetrenia už Dôvera dokázala elektronizovať, čím ušetrila nemalé prostriedky. Pre zvedavcov ponúkam odkaz na článok s podrobnosťami. Pacienta potešilo najmä to, že nemusel zbytočne absolvovať odbery. Podstatné je niečo úplne iné.

Podobne ako pri eRecepte, ani tentokrát si Dôvera nenechala riešenie pre seba. Od začiatku bolo jej snahou zapojiť do vývoja všetky zdravotné poisťovne (VšZP, Union) aj štátne inštitúcie (MZ SR, NCZI, Útvar hodnoty za peniaze).

V priebehu siedmich rokov zástupcovia Dôvery absolvovali desiatky stretnutí, na ktorých opakovane vysvetľovali prínosy svojho riešenia, ponúkali a poskytovali  kapacity na rôzne analýzy AS-IS stavu, participovali na návrhoch TO-BE procesov, hľadali kompromisy v riešeniach a poskytovali súčinnosť pri výpočtoch Útvaru hodnoty za peniaze.

Okrem toho poisťovňa aktívne spolupracovala pri tvorbe legislatívy v rámci medzirezortného pripomienkového konania, iniciovala nevyhnutné zmeny v prípade jednotných číselníkov laboratórnych položiek a neustále prízvukovala pozitívne dopady na efektívne vynakladanie zdrojov z verejného zdravotníctva.

Ako budeme postupovať?

Treba zmeniť legislatívu, spraviť zo štátneho eLAB-u rezortnú prioritu. To si vyžaduje zmenu doterajšieho postoja zo strany MZ SR aj NCZI. Na úvod by stačilo, aby zástupcovia týchto dvoch štátnych orgánov prehodnotili svoj odmietavý postoj k záverom pracovných skupín najmä v oblasti nutnej úpravy predmetnej legislatívy v časti zapojenia zdravotných poisťovní v nových moduloch eZdravia (eLAB, evyšetrenie, evýmenné lístky).

Otvorene si priznajme, že vzhľadom na obmedzené zdroje (personálne aj finančné) musí dochádzať k deľbe práce a zodpovedností za jednotlivé kroky medzi zapojenými inštitúciami.

Priložia zdravotné poisťovne ruku k dielu?

Asi neprekvapí, že Asociácia zdravotných poisťovní z dôvodov popísaných vyššie ešte v októbri 2022 pozastavila spoluprácu a účasť na akýchkoľvek pracovných skupinách s NCZI až do doriešenia príslušnej legislatívy.

Zdravotné poisťovne však rady prehodnotia svoj postoj, ak budú vidieť skutočnú vôľu a reálny plán so záväznými termínmi na strane štátu. A Dôvera sa hlási do služby ako prvá.

Vitaj 21. storočie v slovenskom zdravotníctve!