Za pol roka jej ostrej prevádzky si naši poistenci dali urobiť 12-tisíc vyšetrení. V 54 prípadoch sa potvrdilo nádorové ochorenie kože a ďalších 10 bol dokonca malígny melanóm.

Mrazí ma z toho preto, lebo títo ľudia by inak svoj problém možno neriešili. Dozvedeli sa o svojej diagnóze len vďaka tomu, že si znamienko odfotili doma mobilom, pár klikmi v aplikácii fotku odoslali na posúdenie lekárovi a ten ich hneď vyzval, aby si ho prišli dať skontrolovať do ambulancie. Zároveň je to teda radostná správa, lebo im telemedicína zvýšila šance na vyliečenie a možno aj zachránila život.

Rovnaké zmiešané smutno-radostné pocity mávajú aj lekári, ktorí s nami spolupracujú a vyhodnocujú tieto fotografie. Väčšinou sa stretávajú s bežnými či nezávažnými dermatitídami, kedy pacient naozaj nemusí osobne zavítať do ambulancie.

Lekár poskytne všetky potrebné informácie na diaľku, predpíše eRecept a s odstupom času vie tiež na diaľku skontrolovať efekt liečby. Len pri nejednoznačnej alebo závažnej diagnóze pacientovi odporučí osobnú návštevu ambulancie. Zatiaľ bolo takých prípadov 3700.

Kam tým mierim? Telemedicína sa v praxi ukazuje veľmi sľubne. Pre pacientov, pre lekárov aj pre systém ako taký. Vďaka nej ľudia vyhľadajú pomoc, dostanú sa k nej skôr a lekári majú v ambulancii viac času na pacientov, ktorých zdravotný problém si osobnú návštevu skutočne vyžaduje.

Podotýkam, viac ako dve tretiny všetkých prípadov sa podarilo cez aplikáciu vyriešiť aj bez osobnej návštevy. A to je vlastne riešenie pre celý systém, v ktorom je málo lekárov na veľa pacientov. 

Zatiaľ diagnostika na diaľku tvorí len zlomok zo všetkých vyšetrení, ktoré naši poistenci absolvujú osobne v ambulanciách kožných lekárov. Veríme, že ich skúsenosti  a naše dáta posmelia aj ostatných, aby sa nebáli telemedicínu využívať.

Umelá inteligencia dokáže viac, ako vyrábať falošné obrázky, videá či prejavy na konferencie. Stačí jej dať zmysluplné zadanie. Je to totiž práve AI, ktorá pomáha lekárom správne posúdiť fotografie od pacientov. Rozhodujúce slovo však má stále lekár.

Toto je jedna z možných ciest, ako pomôcť slovenskému zdravotníctvu.