Teda verím, že aspoň tá jej časť, ktorá má v sebe kúsok kritického a ekonomického myslenia a vie ho aj použiť.

Už som sa stretla aj s výrokom, že „vy od Penty ste predsa museli“. Áno museli sme, ale dôvody sú oveľa pragmatickejšie ako len spoločné akcionárske tričko. Už aj vám sa asi dostalo, že na Slovensku sa čaká na operácie dlho. Hoci dáta EÚ ukazujú, že na Slovensku nie sme na tom až tak zle, čakanie na potrebný zákrok je veľmi náročné obdobie.

Aktuálne máme v Dôvere  nahlásených 17-tisíc čakajúcich poistencov a to určite nie sú všetci, keďže až od januára budú mať poskytovatelia povinnosť nahlasovať každého. A čo s tým majú Bory? Nuž, odhadovaný podiel poistencov Dôvery na počte plánovaných hospitalizácií v Boroch predstavuje jednu tretinu. Teda 5800 hospitalizácií.

To je jeden z hlavných dôvodov, prečo sme ich zazmluvnili. Lebo hospitalizácie v Boroch skrátia našim poistencom to náročné čakanie. Ďalším dôvodom bolo zvýšenie najmä dostupnosti a kvality onkologickej starostlivosti. Vďaka kybernetickému nožu sa na Slovensku šetrnejšie odliečia pacienti s diagnózami, ktoré sa doteraz u nás operovali s výrazne vyššou inváziou do okolitých zdravých  tkanív alebo tí, ktorí museli za takouto liečbou vycestovať do zahraničia. Nebolo ich málo.

A keď je pre niekoho subjektívny názor pacienta málo a rád sa vŕta v makro číslach, podľa odhadov ekonóma Petra Pažitného predstavuje investičný dlh slovenských nemocníc 3 miliardy eur. Investícia do Borov na úrovni 250 miliónov je za posledné desaťročia jedinou svojho druhu. Podobné investície sú teda alfou omegou pre jeho skresanie. 

Ani argument, že na Slovensku máme dosť kvalitných nemocníc, a preto Bory zazmluvniť netreba, neobstojí. Nikto si dobrovoľne nevyberie nemocnicu hoc aj so skvelými odborníkmi, ak mu tam na hlavu padá omietka, keď má možnosť nechať sa kvalitne operovať v hypermodernom zariadení.

Prieskumy spokojnosti pacientov  už dlho ukazujú, že  ubytovanie, strava a prístup personálu sú  rovnako dôležité. Nehovoriac o tom, že Bory dokázali pritiahnuť späť na Slovensko lekársku a ošetrovateľskú špičku. Až 30 % ich personálu predtým pracovalo v zahraničí a sú top odborníkmi vo svojom odbore.

Nakoniec sa predsa len vrátim k tomu populistickému. Poistenec si zaslúži za svoje odvody a dlhoročnú trpezlivosť s upadajúcim systémom naozaj viac. Zaslúži si zdravotníctvo na úrovni storočia, v ktorom žijeme.