Pri hlbšom pohľade však práve spôsob interpretácie výsledkov čohokoľvek v našom verejnom živote ovplyvňuje to, ktorým smerom sa naša spoločnosť posúva. Mali sme to možnosť sledovať detailne na covidových prekáračkách o (ne)úspešnosti celoplošného testovania či zatvárania gastra a škôl.

Výsledky demagógie a mačizmu žneme teraz. Smutne ukázali, kde sa nachádza úroveň kritického myslenia obyvateľstva, ale aj ako nízko máme hranicu, za ktorú naša snaha pochopiť a dôverovať odbornosti a nie populizmu, končí.

Práve teraz je teda dôležité nepoľaviť a upriamovať pozornosť na fakty, ktoré nám tá posledná prepoisťovacia kampaň ukazuje. Ľudia chcú mať právo na slobodný výber. A aj ho využívajú. Tento rok sa prepoistilo 180-tisíc ľudí, čo je vyššie percento populácie ako v zahraničí v obdobných konkurenčných systémoch.

A to aj napriek tomu, že v priebehu hry sa tu menia pravidlá, pribúdajú administratívne prekážky a zakazuje sa doterajšia možnosť privyrobiť si v nábore  inak ako na pracovnú zmluvu.

Tvrdenie, že je potrebné sprísniť podmienky prepoisťovania, lebo štátna poisťovňa dopláca na neférovú hru druhých, je nepravdivé. Dáta spoľahlivo ukazujú, akí poistenci odkiaľ kam prešli. 

Pre nás číslo 70-tisíc nových poistencov neznamená len číselnú výhru v kampani. Pozeráme sa na to, akým spôsobom prepoisťovanie robíme. Jednak, aby to bolo finančne udržateľné z našich prevádzkových výdavkov a tiež, aby to dávalo zmysel.

Čo to znamená?

Tieto čísla treba vždy čítať tak, aký kvalitný poistný kmeň sme získali. A to pozor, nie podľa jeho ekonomického statusu či menšej chorobnosti nových poistencov. Kvalitu kmeňa v tomto kontexte určuje skutočnosť, či u nás zostane dlhodobo.

Lebo získať nových ľudí na rok, zaplatiť za ich získanie nemalé prevádzkové prostriedky a potom o nich prísť, dookola si ich točiť medzi poisťovňami je ekonomický nezmysel, ktorý neprináša žiadnu hodnotu.

Takáto špirála sa tu točí už pár rokov a my čakáme, kedy ten paradox začne prekážať aj konkurencii. Netreba na to nezmyselné legislatívne obmedzenia, úplne stačí, ak sa na vec v tej ktorej poisťovni pozrie rozumný hospodár.