Lenže keď súťažíte so štátom v nejakom hybridnom modeli, kde štát určuje pravidlá hry a zároveň je jeden z hráčov, ktorí by podľa týchto pravidiel mali aj hrať, prestáva na Slovensku v praxi platiť akákoľvek teória či logika.

A tak sa nemôžeme čudovať, keď sa regulátor alebo individuálni poslanci snažia okresať aj to málo, čo zdravotné poisťovne vedia využiť na motiváciu poistencov starať sa o svoje zdravie. Zakrývajú to najpopulistickejšie ako sa len dá, zužovaním zisku, ktorý tu inak fakt skoro nie je a keď bol, za nás môžem povedať, že priniesol vždy len niečo nové a inovatívne,  o čom iní len snívali a štát len plánoval a plánoval. 

Takýchto iniciatív pred voľbami, ktoré chceli obmedziť možnosti zdravotných poisťovní a nanútiť im nezmyselné plánovanie, prípadne rovno zakázať im čo sa dá, bolo vždy dosť. Že je to zlá, slepá cesta, sa vám pokúsim ukázať na našom veľmi aktuálnom príklade s preventívnymi prehliadkami a príspevkom na zuby.

Konečne je o prevenciu záujem

Pred pandémiou prišla na preventívnu prehliadku k všeobecnému lekárovi sotva tretina našich poistencov. Pozreli sme nedávno na dáta znova a ostali sme šokovaní - v tomto roku už bola na preventívke u „obvoďáka“ až polovica dospelých! Viete vďaka čomu?

Lebo sme vyplatenie príspevku na zuby podmienili preventívkou nielen u zubára, ale aj u praktického lekára. A nie, nešlo nám o sťaženie prístupu ľudí k benefitu, napokon, vyplatili sme na ňom už takmer 45 miliónov eur. Ďalších 5,5 miliónov extra nás stáli tie preventívne prehliadky. Išlo nám o to, aby sa ľudia viac starali o svoje zdravie. Konečne sme našli spôsob, ktorý funguje.

Skúšali sme všeličo

Lebo roky predtým všetky naše pokusy motivovať ľudí k prevencii zlyhávali. Nepomohlo samotné lepšie odmeňovanie lekárov, nepomohli rôzne špeciálne preventívne programy, adresné pozvánky ani zrušenie limitov. Úspech sa dostavil až so spomenutým zubným benefitom a jeho podmienením preventívkou.

Toto nie je o kupovaní poistencov. Toto je o ich motivácii k zodpovednosti za vlastné zdravie. Toto je motivácia lekárov snažiť sa zachytiť ochorenia v štádiu, kedy sú ľahšie a lacnejšie liečiteľné. Toto je motivácia pre nás robiť veci lepšie, adresnejšie a s efektom na celý zdravotný systém. A na to je potrebné mať peniaze a voľnú ruku.

Ak chcú politici pre pacientov dobre, nemôžu brať zdravotným poisťovniam fungujúce nástroje.