Faktom je, že na Slovensku máme málo lekárov v pomere k dopytu po ich službách a ešte menej máme zdravotných sestier. Pogratulujme si, Západ sa nám sa v tomto darí celkom dobre dobiehať. Ľudia žijú dlhšie, civilizačné ochorenia sa nabaľujú, medicína sa zlepšuje, ľudia chcú byť zdraví a bez bolesti do neskorej staroby.

Ale späť k veci. Každý výpadok ambulancie v regióne znamená pre jej pacientov nepríjemnosti. V prípade väčších miest si pacienti ľahšie nájdu nového špecialistu, v niektorých regiónoch to však je seriózny, priam neriešiteľný problém. Situáciu monitorujeme a v prípade, že v problémovom regióne je nezmluvná ambulancia, snažíme sa ju dostať do siete zmluvných poskytovateľov.

Na druhej strane je pravda, že tam kde je ambulancií dosť (napr. Bratislava, Košice), ďalšiu nezazmluvníme. Pretože by bolo luxusom mať jedného zubného lekára na každých 1 000 obyvateľov a zdroje by nám potom chýbali práve pre lokality, kde sa už dnes musí jeden zubný lekár starať aj o 5 000 pacientov. Žiaľ, ani lekárom sa do dedín a malých miest veľmi nechce a niektorým sa nechce ani do zmluvného vzťahu so zdravotnou poisťovňou. Radšej majú platbu v hotovosti od pacientov.

Prehľad našich zmluvných ambulancií v 20 najväčších odbornostiach aj tiež prehľad špecializovaných pracovísk nájdete na mapazdravotnictva.sk. V našich regionálnych pobočkách denne pomáhame pacientom, ktorí obvolali množstvo ambulancií, no žiadna ich kvôli preťaženiu už neprijme. Nie je to systémová práca, a hlavne nie je to fér voči pacientom blúdiacim v zdravotnom systéme. Kým však štát neumožní zaviesť elektronický výmenný lístok, ktorý nám pomôže riadiť tok pacientov, ťažko sa pohneme dopredu.

Priznajme si, prosím, dôležitú vec: Lekárov je málo, viac ich nebude, a tlak na nich bude stúpať. Kam to speje? Budeme čakať na pomoc mesiace? Dostanú sa k lekárom iba tí najbohatší? Zachránia nás lekári z Ukrajiny a Balkánu? Nie, nie, nie. Riešením je úprava kompetencií a inovácie.

Vedeli ste, že napríklad v Holandsku sa pokojne môže stať, že matka hoci aj troch detí sa nikdy nestretla s gynekológom? Ak nemá vážnejšie komplikácie počas tehotenstva, celý priebeh zvládne s pomocou stredného zdravotného personálu. Prerozdelenie kompetencií znamená, že to, čo dnes robia lekári, budú robiť sestry a to čo robili sestry, bude robiť iný zdravotnícky personál. A nikto z nich nebude objednávať pacientov, ale bude to robiť len webová aplikácia alebo pani vrátnička. 

A čo inovácie? Elektronické recepty chvalabohu máme, elektronické žiadanky na laboratórne vyšetrenia tiež. Zelektronizovali sme aj ďalšie procesy ako napríklad žiadanky na kúpeľnú liečbu. Úplne hotové to však nebude nikdy, lebo neustále bude potrebné ich vylepšovanie. Dnes už nie je problém na diaľku vyšetriť niektoré pooperačné stavy či kožné ochorenia. Stačí, aby mal pacient mobil a internet.

Na Slovensku máme špičkových ľudí, osvietených zdravotníkov a naša malá krajina nám dáva skvelé podmienky na zavádzanie inovácií. Dávajme si správne ciele, nebojme sa ich, a poďme veci robiť chytrejšie. Ak sa zhodneme, že cieľom je ľahší prístup pacientov k zdravotnej starostlivosti, tak spôsob ako ho dosiahnuť, nemusí byť len vyšší počet lekárov.